‘Met mijn ontwerpen wil ik bepaald gedrag in het publiek stimuleren of mensen laten nadenken over maatschappelijke kwesties.’

VIJF VRAGEN AAN ONTWERPER WIEKE ALBERTS

1 Kun je kort je werk omschrijven?
‘Mij naam is Wieke Alberts, ik ben blij om mee te mogen doen aan Wonen in Groningen 2017! Een paar jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in de richting public space. In 2016 ben ik begonnen als Wiekwiek met ontwerpen in de publieke ruimte. Met mijn ontwerpen wil ik bepaald gedrag in het publiek stimuleren of mensen laten nadenken over maatschappelijke kwesties.’

2. Aan welke opdracht werk je?
‘Voor de winkel O’42 ga ik een ontwerp maken waarmee duidelijk wordt dat de winkel 5 verdiepingen heeft. Tot nu toe is dat nog niet helemaal duidelijk voor het publiek. In de winkel komt een speelse eyecatcher, waarnaast op een leuke manier een maquette is te zien van de verdiepingen. Deze eyecatcher bestaat uit meerdere figuurtjes in elkaar versmolten die enkel vanaf de voorkant te herkennen zijn als poppetjes. (dit moet je zien om het te snappen).’

3 Welke materialen ga je gebruiken en waarom?
‘Ik ga wilgentenen/ takken gebruiken. De treurwilg heeft hele lange twijnen die perfect zijn voor mijn ontwerp. Het is een makkelijk te bewerken materiaal. Het kan gebogen worden in een bepaalde vorm en vervolgens worden gestoomd waardoor het de vorm behoudt! Geweldig!’

4. Maak je je producten zelf of werk je met lokale partners voor het productieproces?
‘Het is leuk om te onderzoeken hoe het materiaal reageert. Door zelf te proberen en te maken komen er nieuwe ideeën op, die dan weer toegepast kunnen worden. Omdat ik zelf het benodigde gereedschap beheers kan ik het zelf maken. Misschien dat er later lokale partners ingeschakeld worden.’

5 Wat vind je van het thema lokaal? 
‘Het thema lokaal sluit helemaal aan bij mijn visie. Als iedereen een beetje moeite doet om lokale producten te gebruiken, dan groeit dit misschien uit tot een routine in ons systeem. En wordt het steeds meer de norm. Ook loop ik liever het plantsoen in met een knipschaartje dan ijzerdraad kopen in een winkel waar veel energie voor nodig is geweest. Hout is een tijdloos materiaal en wilgen groeien supersnel!’